UVOD V GNOZO 2(10)

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Samael Aun Weor: Lekcija I: Zmagovati v življenju 2(10)

V življenju je treba zmagovati. Če resnično želite zmagovati, morate postati iskreni do samih sebe; priznati si morate svoje napake. Ko priznamo svoje lastne napake, smo na poti, ko jih lahko popravimo. Vsakdo, ki popravi svoje napake, zagotovo zmaga. Poslovnež, ki vsakodnevno krivi za svoje neuspehe druge in nikoli ne prizna svojih napak, ne more zmagovati. Vedite, da imajo veliki kriminalci sami sebe za svetnike. Pri obisku jetnišnice lahko preverimo, da se noben tat ali kriminalec ne čuti krivega. Skoraj vsi si govorijo: Nedolžen sem. Ne delajte iste napake; bodite toliko pogumni in priznajte svoje napake. Tako se boste izognili hujšemu zlu.

Kdor prizna svoje napake, si bo lahko zgradil srečno bivanje. Politik, znanstvenik, filozof, vernik, itd., ki doseže to, da prizna svoje napake, le-te lahko tudi popravi in tako zmaguje v življenju.

Če hočete v življenju zmagovati, nikogar ne kritizirajte. Kdor kritizira druge, je slabič, medtem ko je tisti, ki je iz trenutka v trenutek samokritičen, odličnik. Kritika je nekoristna, ker rani ponos drugih in izzove odpor kritizirane osebe, ki se potem skuša pred samo seboj opravičiti. Kritika neizbežno povzroči reakcijo proti tistemu, ki kritizira. Če resnično hočete zmagovati, poslušajte tale nasvet: Nikogar ne kritizirajte!

cours-psy 1Moški ali ženska, ki znata živeti, ne da bi kogar koli kritizirala, ne povzročata odpora niti reakcij s strani bližnjega in postopno se ustvari okolje in vzdušje uspeha in napredka. Po drugi strani pa si tisti, ki kritizira druge, nakoplje sovražnike. Vedeti moramo, da so človeška bitja polna ponosa in ta notranja nečimrnost v njih povzroča reakcijo (nejevoljo, jezo, bes, sovraštvo, itd), ki je usmerjena proti tistemu, ki kritizira. Sklenemo lahko torej, da tisti, ki kritizira druge, neizbežno propade. Za tistega, ki hoče popraviti druge, je bolje, da začne popravljati samega sebe. To je bolje in manj nevarno.

Svet je poln živčnih bolnikov (Bolehajo za nevrastenijo). Taka bolna oseba stalno kritizira, je razdražljiva, težko jo je prenašati in je resnično neznosna. Obstaja veliko vzrokov za nevrastenijo: nepotrpežljivost, jeza, egoizem, domišljavost, ošabnost, ponos, itd.

Med duhom in telesom obstaja posrednik: živčni sistem. Varujte svoj živčni sistem! Ko se vaš živčni sistem razdraži zaradi nečesa, kar ga utruja ali izčrpava, se je temu  bolje izogniti oz. umakniti. Delajte intenzivno, vendar umerjeno. Spomnite se, da prekomerno delo povzroča utrujenost. Če niste pozorni na utrujenost, če nadaljujete s prekomernim delom, takrat vstopi namesto utrujenosti razdraženost in nejevoljnost. Ko postane razdraženost bolestna, se spremeni v nevrastenijo, v živčno bolezen. Delo je treba izmenjevati s prijetnim počitkom; tako se izognemo nevarnosti, da živčno obolimo.

Vsi delodajalci, ki hočejo zmagovati, se morajo paziti pred nevarnostjo nevrastenije. Nevrastenični delodajalec kritizira vsakogar in postane neznosen. Nevrastenik izgubi potrpljenje in se kot delodajalec spremeni v rablja svojih delavcev. Delavci, ki morajo delati po ukazih delodajalca, ki je živčni bolnik in stalno kritizira, začnejo sovražiti svoje delo in delodajalca. Noben nezadovoljen delavec ne dela z veseljem. Podjetja velikokrat propadejo, ker nezadovoljni delavci ne delajo učinkovito.

Nevrastenična oseba se začne pri svojem delu kot delavec ali uslužbenec upirati, postane upornik in kmalu izgubi delo. Vsak nevrastenični delavec vselej išče priložnosti za kritiziranje svojega delodajalca. Vsak delodajalec ima ponos in nečimrnost in jasno je, da je užaljen, kadar ga njegovi podrejeni kritizirajo. Delavec, ki stalno kritizira svojega delodajalca, bo kmalu ob službo.

Pazite na svoj živčni sistem, varujte ga. Delajte umerjeno. Poskrbite za zdravo razvedrilo. Ne kritizirajte nikogar. V vseh človeških bitjih si prizadevajte videti najboljše.

Vaja za obvladovanje jeze:

Ali se počutite razdraženi ali jezni? Ste nervozni? Premislite malo o tem. Spomnite se, da jeza povzroča rano na želodcu. Nadzorujte jezo s pomočjo dihanja. Zelo počasi vdihnite (ne vdihnite skozi usta, ampak skozi nos, usta imejte zaprta) vitalni zrak in medtem v mislih štejte od 1 do 6. Nato zelo počasi sapo izdihnite skozi usta in v mislih štej od 1 do 6. Vajo ponavljajte, dokler vas jeza ne mine.

Podobni prispevki

Dodaj odgovor