UVOD V GNOZO 9(10)

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

SAMAEL AUN WEOR: LEKCIJA VIII – ALKOHOLIZEM

Ta pregreha ima tri povsem jasne vidike: a) vpeljevanje, b) zastrupitev, c) smrt.

Vpeljevanje

Nekatere osebe pričnejo s to strašno pregreho že v dobi odraščanja, drugi v mladosti, drugi v zrelih letih, in nekateri šele v starosti. Veliko je vzrokov, zaradi katerih se nekdo sreča s pregreho alkoholizma. Adolescent, ki se vpelje na to strašno pot, naredi to zato, da se dejansko čuti popolnega; ima napačen koncept glede odraslosti, misli da pomeni biti odrasel, če si oseba ki pije alkoholne pijače, kadi, prešuštvuje, vara, omadežuje itd. Mladoletna oseba zapade v barbarsko navado pitja alkohola, ker jih vanjo zvabijo, zapeljejo njihovi prijatelji ali pa v zagrenjenosti od trpljenj. Velikokrat sta lahko osnovna motiva, ki osebo pahneta na usodno pot alkoholizma, ljubezensko razočaranje ali težke ekonomske razmere; zrelemu človeku, ki stopi na to strašno stezo alkohola, so skoraj vedno glavno gibalo njegova lastna življenjska razočaranja: včasih je to smrt ljubljene osebe, ljubezensko razočaranje, ločitev, izguba službe ali premoženja itd.

Pri prvih kozarcih se organizem upira. Na začetku organizem še ni zastrupljen in je jasno, da z vso silo zavrača primešan škodljivi alkohol, na katerega ni navajen.

Bruhanje in želodčne težave po pijančevanju sta simptoma, ki ju telo uporablja za odstranitev škodljivih sestavin. Borba organizma je zelo močna, toda kvarna in pogubna volja se temu namerno zoperstavi in zmaga.

Ni alkoholika, ki nima svoje moralne tragedije. Že zastrupljena pijana oseba zna to omenjeno tragedijo  zelo dobro prikrivati. Pijana oseba, ki je v tej začetni fazi pregrehe svojo tragedijo vselej pojasnjuje in o njej govori, toda ko spozna, da ljudje tega ne razumejo, se raje zapre vase.

Zastrupljenje

Ko so odpori človeškega organizma premagani, pride do zastrupitve z alkoholom. Ko organizem vstopi v to drugo etapo se brez alkohola ne more več dobro počutiti, z alkoholom zastrupljen zdravnik ne more več izvršiti kirurške operacije brez svoje najljubše pijače; pulz mu poskakuje in če operira, dela to zelo slabo. Prodajalec že ne more kupčevati brez alkohola, počuti se neodločnega in živčnega, posel mu ne uspeva in propade. Delavec brez pijače ne more več delati, počuti se brez moči. Alkohol postane za zastrupljen organizem potreba. Zastrupljenec pije in pije, k temu ga spodbuja skrivna gonilna sila njegove moralne tragedije. Nekateri alkoholiki jedo in pijejo; Drugi ne jedo (tako pravijo oni), da tako ne izgubijo pijanosti in taki zelo kmalu umrejo. Prehrana pospešuje celoten proces prebave, s tem tudi razstrupljanje organizma, pomanjkanje hrane pa dejansko povzroči, da je organizem povsem nebogljen, nebranjen: rezultat je hitra smrt.

Smrt

Vsako zastrupljanje z alkoholom se zaključi s smrtjo. Smrt lahko povzroči ulkus, hepatitis, ciroza jeter ali katerakoli bolezen jeter, želodca, itd. Klinično so lahko preizkusili, da so pijane osebe, ki dlje živijo tiste, ki med pitjem jedo, tiste pa, ki so dlje živele, niso med zaporednimi pijančevanji jedle.

Smrt osebe, ki je zasvojena z alkoholom je strašna. V klinikah ali bolnicah so take osebe zaradi pomanjkanja alkohola zelo nervozne. Kričijo, vpijejo, zahtevajo steklenico alkoholne pijače; njihov obup je zastrašujoč. Nekatere takšne osebe umrejo zaradi izbruhane krvi, druge zaradi strašnih krvavih drisk.

Psihologija alkoholika

Popolnoma zastrupljen alkoholik vse zapravi za pregreho; ko nima več ničesar, s čimer bi plačal pijačo, takrat postane berač, tat, goljuf, v najboljših primerih navaden prosjak za pijačo. Alkoholik izgubi ves občutek za čast, dostojanstvo, odgovornost itd., in ga zanima edino ena stvar v življenju, pijača. Alkohol postane za zasvojenega življenjska in osnovna potreba, pomeni mu vse.

Za alkoholika nimajo resne življenjske stvari nobene vrednosti; je povsem neodgovoren. Je neodgovoren in nezanesljiv. Z alkoholom zasvojena oseba je nemoralna v pravem pomenu te besede. Dostojanstvo, čast, poštenje, moralna odgovornost, dana beseda, vrlina, itd, nimajo za zasvojeno osebo popolnoma nobenega pomena. Posmehuje se vsem človeškim kvalitetam in se celo čuti neskončno vzvišenega nad vsemi okrog sebe.

Delovanje proti alkoholizmu

Resnično učinkovito delovanje proti alkoholizmu temelji na razlagi v vseh podrobnostih tri aspekte  te strašne pregrehe. Te tri različne stopnje poti delovanja alkohola (začetek, zastrupitev in smrt) moramo razložiti v družini, v šoli, na univerzi, akademijah, v templjih, v ložah, v ašramih, v svetiščih itd. To je najboljši način kampanje proti alkoholizmu. Zakoni, ki prepovedujejo prodajo alkohola, so brez smisla, nekoristni, ker si pijanci na prekanjen način naredijo pijačo sami in jo potem tudi na prekanjen način prodajajo. To povzroča družbi več škode kot koristi. Samo ustvarjalno razumevanje lahko obvaruje osebe pred tem, da zapadejo v to strašno pregrešno razvado. Sistem avdiovizualnega poučevanja je čudovit za borbo proti tej alkoholni pregrehi.

Dom, družina

Resnična izobrazba se prične doma. Starši, ki pijejo, dajejo slab zgled svojim otrokom in vodijo svoje otroke na usodno pot v brezno. V družinah je treba otroke poučiti o tem, kaj je ta strašna pregreha, o treh vidikih te pregrešne poti, itd. Tako poučevanje spremljano z dobrim zgledom je radikalno, da preprečimo novim generacijam zapasti v pregreho alkoholizma. Kar se nauči v družini, se nikoli ne pozabi.

image005 dobra11 Meditacija in pijanost

Meditacija in pijanost sta nasprotna pola iste sile. Meditacija je pozitivna. Alkoholna pijansot je negativna, ki imata isto moč privlačnosti. Meditacija je pozitivna, alkoholna opitost pa negativna.

Gnostik rožnega križa sme peti vino meditacije v sveti kupi koncentracije. Nujno je vzdrževati oddaljenost negativnega

Gnostik Rozenkreuz je pil vino meditacije iz svete čaše koncentracije. Nujno je, da izognemo in oddaljimo od negativnega pola. Nikakor ne smemo zapasti v negativni aspekt uma. Pijanec se potopi v atomske pekle narave in se izgubi v breznu. Bolje je piti vino meditacije v sveti kupi miselne koncentracije. Misel osredotočimo na našega notranjega boga. Globoko meditirajmo v njem cele ure.

Tako bomo dospeli v samadi, neizrekljivo ekstazo. Takrat bomo lahko govorili z bogovi in vstopili v velike misterije narave. To je veliko bolje kot pa delirium tremens (ta omogoča, da alkoholik prodre v atomske pekle narave, da bi preživljal skupaj z demoni brezna.)

Vizije alkoholne blodnje (delirija tremensa) pijancev so resnične; to kar oni vidijo v svojih vizijah resnično obstaja. Vidijo larve, demone in strašne pošasti, ki resnično obstajajo v atomskih peklih univerzalne narave.

Oni prodrejo v brezno in vidijo bitja brezna; perverzna bitja, ki živijo v atomskih peklih narave.

Alkoholne larve

Vsako človeško bitje nosi atomsko atmosfero, ki jo jasnovidci zaznavajo. Te larve živijo v četrti dimenziji. Znano je, da moderna fizika že začenja priznavati štiri koordinate, četrto dimenzijo, četrto vertikalo. Alkoholik nosi v svoji izvenčutni atmosferi alkoholne larve, ki ga stimulirajo k pregrehi, ji dajo življenje in ga tako spodbujajo k pitju. Omenjene larve se razkrojijo edino z žveplovimdimom .

Osmoterapija

Dišave v kombinaciji z mentalno močjo tvorijo čudovit sistem zdravljenja. Z modrim kombiniranjem teh dveh elementov je mogoče z alkoholom zasvojeno osebo pozdraviti.

Navodilo: Imate kakšno drago bitje, ki je žrtev pregrehe alkohola? Ko ta oseba spi stisnite svojo desno roko z njeno. Dajte ji vonjati slastno dišavo, ekstrakt vrtnic, in ji potem z zelo blagim in milim glasom govorite, kakor da bi bila oseba budna. Svetujte ji in ji zelo podrobno razložite, kaj je in kakšne posledice ima ta strašna alkoholna pregreha. Vedite, da med spanjem ego zapusti telo in potuje po četrti dimenziji.

Besede, ki jih govorite speči osebi, pridejo v bobnič v ušesu, gredo nato v zaznavni center možganov in se potem prenesejo egu četudi se le-ta nahaja zelo daleč od fizičnega telesa. Ko se oseba prebudi, se ego vrne v fizično telo in če se ne spominja ničesar, kar ste mu povedali, bodite prepričani, da je vse, kar ste osebi povedali shranjeno v podzavesti vašega dragega bitja.

Te besede bodo postopno učinkovale in na koncu bo bolnik ozdravljen strašne pregrehe pitja.

 Vaja

Lezi na posteljo in se sprosti. Odpri roke in noge proti desni in levi navzven, da postaneš kot žareča zvezda s petimi kraki. Dobro sprosti svoje mišice. Proces sprostitve je enostaven in ga kombiniramo z imaginacijo. (Izvajajte vajo sprostitve kot je opisana v 2. temi o sprostitvi)

Mentalna sprostitev

Ko smo uspeli doseči sprostitev fizičnega telesa, je treba sprostiti razum. Mentalno sprostitev dosežemo tudi s pomočjo imaginacije (predstavljanja). Opazujte vse svoje misli, ki vam pridejo na um, vse spomine, ki naskakujejo in se vsiljujejo, vse nemire in zaskrbljenosti, itd. Preučujte jih, da bi spoznali njihov izvor.

Študij vsega tega vam bo razkril veliko stvari, omogočil vam bo spoznati vaše hibe, napake, itd. Tako boste izvedeli, kako deluje vaš Jaz, vaš ego. Analizirajte vsako hibo. Vsako hibo skušajte razumeti na vseh nivojih uma. Nato si predstavljajte globoko brezno. Vrzite v to brezno vsako misel, ki ste jo študirali, vsak spomin, nemir, itd. Tako bo vaš um postal umirjen in v tišini. V umirjenem in tihem umu boste lahko videli in slišali Intimnega. To je notranji Učitelj. On je vaš notranji Bog.

Koncentracija

Ko je um postal absolutno umirjen in tih, se lahko koncentrira na Intimnega. To koncentracijo se izvaja s pomočjo molitve. Molite k Intimnemu. Poskušajte govoriti z Intimnim. Vedite, da je molitev pogovor z Bogom. Molite lahko brez formul, se pravi da se preprosto pogovarjajte z njim: z brezmejno ljubeznijo povejte tisto, kar čuti vaše srce.

 Meditacija

Kdor doseže popolno koncentracijo lahko meditira na svojega notranjega Boga. Premišljujte o svojem notranjem Bogu, poistovetite se z njim, živite v njem.

Kontemplacija (premišljevanje)

Kdor se bo naučil umiriti um, se z umom osredotočati in moliti, lahko izvaja popolno meditacijo in doseže višave notranje kontemplacije.

Ko dosežemo te vrhove smo v ekstazi. Iz oči v oči se lahko pogovarjamo z neizrekljivimi bogovi, proučujemo čudovitosti brezmejnega vesolja in potujemo skozi neskončno v duhu in duši.

V tem stanju ekstaze je fizično telo v stanju spanja in zapuščeno. Zdaj boste razumeli, zakaj je primerno te vrste vaj izvajati v trenutkih , ko smo zaspani. Spanec je moč, ki jo moramo izkoristiti, da bi zavestno dosegli ekstazo.

Podobni prispevki

This Post Has One Comment

  1. ivka

    Pozdrav,
    ad larve – ali jih obravnava tuDi antropozofija in kako?
    Hvala.

Dodaj odgovor