UVOD V GNOZO 10(10)

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Samael Aun Weor: Lekcija IX: Univerzalni um

Družbeno življenje nujno temelji na  izvrševanju umskih funkcij. Nujno moramo globoko raziskati različne nivoje uma. Miselna sfera, v kateri človek živi, nikoli ni zaprta znotraj omejenega oboda lobanje, kot si na splošno predstavljajo nevedneži in celo učeni nevedneži tega sveta. Če bi tak človek, kakršnega si predstavljajo, resnično obstajal, bi bil to največji nesrečnik na svetu. Človek, ki bi imel misli zaprte v lobanjo, ne bi mogel niti videti niti ničesar zaznati, kot popoln idiot bi živel v najglobljih teminah. Ta nesrečni stvor ne bi mogel videti Sonca niti Lune, zvezd, ne Zemlje, na kateri živimo, ne drugih živih bitij, ne stvari, ne svetlobe. V umu takega človeka ne bi obstajalo nič, kar v resnici obstaja; to izhaja iz dejstva, da človek ne more zaznati ničesar, kar vnaprej ne obstaja v njegovi lastni miselnosti.

Emmanuel Kant je v svojem delu Kritika čistega uma zapisal: Zunanjost je notranjost. Celoten univerzum obstaja v kozmičnem umu. Mentalna sfera vsake osebe se razširja po vsem vesolju in doseže najbolj oddaljene zvezde. Zato vidimo, slišimo in čutimo vse, kar je ustvarjeno. To je vzrok, da lahko vidimo najbolj oddaljene zvezde. Naše misli niso zaprte v lobanji. Naše misli se razširjajo po vsem vesolju in prodrejo v vse svetove, sonca, osebe in stvari. Vse je v mislih vsakega človeka.

Um je univerzalna energija. Um vibrira in se iskri v vsem, kar je ustvarjeno. Možgani niso um.  Možgani so le sprejemni center, radio-telegrafska pisarna, ki sprejema sporočila uma. Možgani ne mislijo. Misli um, um pa niso možgani.

Religije pravijo, da ima človeška duša telo iz mesa in kosti. Teozofi trdijo, da ima duša poleg telesa iz mesa in kosti tudi mentalno telo. Vse šole vzhoda in zahoda, ki se posvečajo študiju okultizma, poučujejo svoje učenke in učence, kako upravljati z mentalnim telesom. V mentalno telo ovita duša, se lahko po svoji volji premešča na druge planete in vidi, kaj se tam dogaja.

Ves univerzum je znotraj človeškega uma. Vsi umi so znotraj drugih umov. Medsebojno živimo v miselni sferi drug drugega. Ekonomski in socialni problemi vsake posamezne osebe živijo v vsaki osebi; nihče ni nikomur tuj. Vsi smo v umih vseh. Berač živi v umu bogataša in ta v umu berača. Vsi smo potopljeni v oceanu Univerzalnega uma.

Imaginacija in zavestna volja

Dva pola uma sta imaginacija in volja. Imaginacija je ženska, volja je moška. Ključ uspeha se nahaja v imaginaciji in volji, ki sta združeni v vibrirajoči harmoniji.

Mentalno delovanje

Izumitelj s pomočjo imaginacije zasnuje avto, radio, telefon, mobitel itd., in kmalu z voljo to tudi oblikuje in oblikuje ter spremeni v konkretne realnosti. Pariški modni kreatorji diktirajo modo tako, kot si jo zamislijo v svoji imaginaciji.

Mentalne epidemije

Kadar človek misli pozitivno ali negativno, bodo valovi, ki izžarevajo iz njegovega uma, dosegli mentalno telo vsakega posameznika. Mentalni valovi se širijo vsepovsod. Kadar so to valovi modrosti in ljubezni, koristijo vsem, ki jih sprejemajo. Ko so valovi prežeti s predanostjo, pobožnostjo in čaščenjem Boga, nosijo mir, tolažbo in upanje vsem, ki trpijo. Strupeni mentalni valovi ume drugih poškodujejo.

Mentalni valovi sovraštva, nevoščljivosti, zavisti, pohote, ošabnosti, ponosa, lenobe, požrešnosti itd., povzročajo mentalne epidemije. Perverzni mentalni valovi s svojo radiaktivnostjo zastrupljajo veliko šibkih umov. Dober primer mentalnih epidemij so uporniki brez razloga, ki so se spreobrnili v slabo in bolečo nadlogo.

Vzrok te mentalne epidemije je treba iskati v nepravilni uporabi imaginacije. V kinodvoranah vrtijo filme z nasilno vsebino, ki se vtisnejo v um mladostnikov. Starši kupujejo svojim otrokom razne igračke kot so pištole, puške, mitraljezi, tanki, svinčeni vojaki itd. Vse to močno odseva v domišljiji otrok in najstnikov. Potem jim pridejo v roke revije in zgodbe o roparjih in policajih, pornografske revije itd. Na posledice vsega tega ni treba dolgo čakati in kmalu se otrok ali adolescent dejansko spremeni v upornika brez razloga, hitro postane tat in kasneje profesionalni ropar, slepar in goljuf.

Mentalna higijena

Nujno je treba skrbeti za mentalno higieno. Preventivna medicina je nujnost. Negujte modrost in ljubezen. Dnevno molite. Opazujte in izbirajte umetniška dela: izbirajmo dobro glasbo, dobre slike, velike opere itd. Izogibajte se za um grobim, bolečim in krvoločnim predstavam kot so boks, bikoborbe ter podobno, ki povzročajo umske okužbe. Pazite na svoj um, ne dovolite, da v tempelj vašega uma prodrejo slabe misli. Bodite čisti v svojih mislih, besedah in dejanjih. Svoje otroke poučujte o vsem dobrem, resničnem in lepem.

Izvor univerzalnega uma

V zori tega solarnega univerzuma, v katerem živimo, v katerem se gibljemo in imamo svoje Bitje, se je iz svoje lastne maternice pojavila velika božanska Resničnost. Resničnosti same po sebi ne moremo spoznati, toda ko jo opazujemo v živem ogledalu velike predstave narave in o njej premišljujemo, jo je mogoče spoznati. Tako se ustvari vibrirajoča mentalna aktivnost, s pomočjo katere velika Resničnost spozna svoje neskončne podobe, ki se čudovito bleščijo na kozmičnem prizorišču. Ta aktivnost, ki prihaja z obrobja in je usmerjena k središču, se imenuje Univerzalni um.

Vsa bitja živimo potopljena v neskončnem oceanu Univerzalnega uma. Tako vsi živimo znotraj vseh. Mentalno se nihče ne more ločiti. Krivoverstvo ločenosti je najhujše izmed vseh.

Intelektualna aktivnost Univerzalnega uma izhaja iz centripetalne sile; ker vsaki akciji sledi reakcija, se zaradi centripetalne sile v središču pojavi odpor, nasprotuje ji in ustvari centrifugalno aktivnost, ki jo imenujemo kozmična duša. Ta vibrirajoča kozmična duša je posrednik med središčem in obrobjem, med univerzalnim duhom življenja in materijo, med veliko Resničnostjo in njenimi živimi podobami.

Veliki Učitelj je rekel: Duša je produkt centrifugalnega učinka univerzalne aktivnosti, ki jo vzpodbudi centripetalni učinek univerzalne imaginacije.

Centrifugalna aktivnost je sila, ki se skuša oddaljiti od središča. Je sila, ki gre iz središča proti obrobju. Centripetalna aktivnost je sila, ki jo privlači središče in teče od obrobja k središču.

Vsak posameznik lahko zgradi dušo. Ko spoznamo tehniko notranje meditacije, ko usmerimo umsko moč v notranjost lastnega centra, bo odpor na katerega bomo naleteli v notranjosti, povzročil reakcijo na to umsko moč in kolikor močnejša bo centripetalna sila, ki jo uporabimo, toliko močnejša bo centrifugalna sila, ki se oblikuje. Tako izgrajujemo dušo. Tako duša raste in se širi. Močna, čvrsta duša uteleša in preoblikuje fizično telo v finejšo in vzvišeno materijo, ki jo tudi spremeni v dušo.

Vaja

Naučite se uporabljati svojo imaginacijo in voljo združeni v vibrirajoči harmoniji. Leže na postelji ali sede v udobnem naslonjaču si predstavljajte vam dobro znan oddaljen kraj (hišo, park, ulico, mesto itd.). S to podobo v vašem umu mirno zaspite. Ko s to podobo v umu že spite, uresničite to imaginacijo, pozabite na kraj, kjer se nahaja vaše telo, vključite v igro moč svoje volje in se s polnim zaupanjem vase, sprehajajte po kraju, ki ste si ga predstavljali v imaginaciji.

Hodite kakor da bi bili iz mesa in kosti. Če ste vajo naredili pravilno, se boste podvojili in takrat se bo vaša  duša prestavila v ta kraj, kjer boste lahko videli in slišali vse, kar se tam dogaja.

Podobni prispevki

Dodaj odgovor