ZDRAVILNI KAJENSKI POPER

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Poživimo se s kajenskim  ‘poprom!’ Kajenska paprika je najbolj učinkovita zdravilna rastlina, ki izredno hitro doseže pozitivne psihološke in metaboli­čne spremembe v človeku. Pekoč plod kajenske paprike (chili,čili) se uporablja za odpravljanje težav s prebavo, ožiljem, živčevjem in kostmi že zelo dolgo. V tradicionalni medi­cini še vedno velja kot sredstvo za krepitev cirkulacije. Kot dodatek kremam v tradicionalni in sodobni medicini blaži bolečine pri revmi in artritisu. Ime kajenski ‘poper’ (Cayenne pepper) je povezano z reko Cayenne v Francoski Gvajani, drugi del imena, poper,  se je začimbe oprijel, čeprav nima ničesar skupnega s poprovci. Pridobivajo ga iz kajenske paprike, ki izvira iz Južne Amerike in je sorodna vsem vrstam paprike in drugim razhudnikom. Za zdravje sta najbolj koris­tni vrsti Capsicum annum in Capsicum frutescens. Bolj ko so paprike pekoče, učinkovitejše so.

Blaženje bolečin Aktivna snov v kajenskem popru se imenuje capsaicin, v plodovih pa ga je med 0,5 % in 1,5 %. Ta smolnato oljnata dražeča snov je najmočnejša in prevladujoča sesta­vina v plodu, čeprav je v njem še okoli sto drugih sestavin.

Capsaicin deluje tako, da iz čutnih nevronov črpa tako imenovano substanco P. Ta nevropeptid je pomemben prenosnik signalov bolečine v osrednji živčni sistem; preprosto povedano – zaradi njega čutimo bolečino. Ko je čutni nevron izpostavljen capsaicinu, izloči zalogo substance P in jo po trajnem jemanju capsaicina preneha proizvajati; brez nje je nevronova sposobnost pošilja­nja signala za bolečino zmanjšana. Ko prenehamo z uporabo, se količine substance P ponovno uravnovesijo in občutljivost nevronov se vrne v običajno stanje. Zato je za trajno blaženje bole­čine nujna kontinuirana uporaba capsaicina.

Poleg tega capsaicin in druge sestavine kajenskega popra blagodejno vplivajo na mnoge druge procese v organizmu, še posebej na cirkulacijo, peristaltiko, znojenje, izločanje prebavnih sokov in celjenje ran.

Leta 1912 je ameriški kemik Scoville razdelil moč chilli paprik glede na količino capsaicina do približno 140 tisoč enot SHU (Scoville Heat Unit). Tu bomo govorili o zmerno pekočem prahu, ki vsebuje od 30 tisoč do 50 tisoč enot SHU. (Nekateri chilliji presegajo celo 2 milijona SHU).

Zdravilo za mnoge bolezni? Kajenski ‘poper’ pomaga skoraj pri vsaki bolezni. Glavni raz­log za nastanek bolezni so take ali drugačne blokade in zamaški, ki preprečujejo nemoten pre­tok življenjskih tekočin, s stališča tradicionalne vzhodnjaške medicine tudi pretok vitalne ener­gije, na Kitajskem imenovane či, v Indiji pa prana. Od vseh sredstev za odpravo blokad je kajen­ski ‘poper’ gotovo najbolj naraven, učinkovit, vsesplošen in zdrav.

kajenc 1

Učinki kajenskega ‘popra’ Velik zagovornik kajenskega ‘popra’, dr. Schulze*, ugotavlja nasled­nje: če hočete katero koli zdravilo ali krepčilo spraviti do želenega organa, morate hkrati spodbuditi cirkulacijo v telesu, sicer aktivna substanca ne bo prišla do želenega mesta in ne bo imela pravega učinka. Kako izboljšati cirkulacijo? Seveda s kajenskim ‘poprom’! Dr. Schulze zato priporoča, da vsako zeliščno mešanico ali naravno zdravilo kombiniramo s kajenskim ‘pop­rom’, ker bomo njihov učinek združili s spodbujeno cirkulacijo in tako dosegli neprimerno boljše rezultate.

Kajenski ‘poper’ krepi cirkulacijo, ker oskrbuje celično strukturo žil z vsemi potrebnimi elementi. S tem pomaga ohranjati elastičnost ožilja in uravnava krvni tlak. Regulira pretok krvi od glave do pet, tako da izenačuje pritisk v celotnem telesu. Najprej vpliva na srce, potem pa se učinek posto­poma širi po arterijah, kapilarah in živcih (ingver ima podoben učinek, le da deluje najprej na ude, na koncu pa na osrednji del telesa, zato sta skupaj odličen dinamični par za krepitev cirkulacije).

Pri današnjih prehrambnih navadah pogosto pozabljamo, kako pomembno vlogo ima slina pri prebavljanju hrane in zalogajev, če jih ne prežvečimo dovolj temeljito. Če smo se navadili hrano “metati” vase, je kajenski ‘poper’ zelo dobrodošla začimba, saj s stimuliranjem izločanja sline podpira predprebavne procese. Poleg tega obnavlja želodčno tkivo ter zdravi čire na želodcu in črevesju. Občutek toplote, ki ga prinaša v želodec, skrbi za enakomerno porazdelitev prebavnih sokov. V nekaterih primerih lahko toplota sprosti krče in boleče zožitve v prebavnem traktu. Kajen­ski ‘poper’ poskrbi tudi za hitro izločanje sproščenih zamaškov in spremljajočih škodljivih snovi, saj s stimulacijo peristaltike krepi metabolizem ter spodbuja izločanje in potenje.

Kajenski ‘poper’ pomaga pri odpravljanju in blaženju še naslednjih težav in bolezni:
-artritis, protin, revma, lumbago, bolečine sklepov, izvini, otekline, mišični krči;

-prebavne motnje, čiri, vetrovi, zaprtje, hemoroidi;

-krvni strdki, srčni infarkt, arterioskleroza, krvavitve, celjenje ran;

-pomanjkanje energije, kronična utrujenost, medlost, lenost;

-krčevit ali dražeč kašelj, vnetje mandeljnov, angina, prehlad, astma, izkašljevanje;

-zobobol, paradontoza, bolezni dlesni;

-tetanus, luskavica, alergije, morska bolezen, menstrualne težave, malarična mrzlica, rumena mrzlica, nekroza ledvic, razna vnetja …

Nekaj konkretnih napotkov:

V primeru srčnega infarkta naj bolnik popije 1 dl vroče vode z 1 čajno žličko kajenskega ‘popra’.   Infarkt bo minil prej kot v eni minuti. Če pacient ni pri zavesti (in ne diha) mu kapnite 10 kapljic tega napitka v usta. Bolnik bo oživel v nekaj minutah, kar še vedno prepreči možganske poško­dbe. Postopek nekajkrat ponovite dokler ne prispe strokovna pomoč. Pametno je imeti v domači lekarni stekleničko kajenskega ‘popra’, če se modro ne odločite, da ga boste redno dnevno uporab­ljali.

Slaba prebava in apetit: napitek iz 1–2 dl vode, 1 žlička jabolčnega  kisa, 1 žlička kajenskega popra blagodejno vzpodbudi prebavo in apetit.

Kronični lumbago: pomagajo obloge iz kajenskega popra, česna, popra in tekočega jantarja

Pri artritisu pomagajo obloge iz kajenskega popra in medu.- Proti hripavosti: v obliki pastil iz kajenskega popra.

Pri vnetem grlu ga zmešamo z medom in vodo in grgramo.

V primeru pljučnih krvavitev je priporočljivo inhalirati poparek iz kajenskega popra.

Proti vetrovom zmešamo enake količine kajenskega ‘popra’, rabarabare in ingverja ali aloe.

Če vas rado zebe v noge, potresite v čevlje malo (ne preveč!) kajenskega ‘popra’.

V primeru trdovratnih bolečin v sklepih, izvina, otekline ipd., pripravimo učinkovite obloge tako, da zavremo pol litra jabolčnega kisa in v njem razmešamo žlico kajenskega ‘popra’. Na maj­hnem ognju ga pustimo vreti 10 minut. Neprecejenega ga še vročega vlijemo v steklenico. Ko ga potrebujemo, ga spet segrejemo, vanj namočimo elastični povoj in prizadeto mesto udobno povijemo. V primeru daljše uporabe je dobro dodati nekaj ricinusovega olja, da ublažimo draže­nje kože ali celo nastanek ran.

Oblike uporabe Kajenski ‘poper’ se uporablja v obliki poparkov, tinktur, izvlečkov, mazil in najpo­gosteje kot prašek. V tesno zaprti stekleni ali plastični posodi ohranja prašek zdravilne učinke 6–12 mesecev, v hermetično zaprtem pakiranju tudi do 3 leta. Ne hranite ga v papirnatih vrečkah, ker bo papir vpil učinkovino. Za daljše shranjevanje je najboljša tinktura.

Priporočeni odmerki: 2 krat dnevno spijemo ¼ – 1čajno žličko praška, raztopljenega v 1dcl vode ali soka. Postopno dosežemo največ trikrat dnevno po 1 žličko kajenskega ‘popra’. Sprva ga je najbolje spiti tik pred obrokom, ko se nanj navadimo, pa ga lahko uživamo kadarkoli. Pri doziranju se je pomembno opazovati in količino prilagajati stanju organizma, v primeru nelago­dja pa tudi prekiniti z uporabo. Kajenski ‘poper’ lahko uživamo na opisani način tudi samo obča­sno, kadar si zaželimo, ali ga začnemo pogosteje uporabljati kot kuhinjsko začimbo.

Stranski učinki kajenskega ‘popra’ Redkokatera substanca je bolj varna in bolj univer­zalno koristna kot kajenski ‘poper’. Stranski učinki pri mazanju so edino pekoč občutek na koži, posebej v primeru, če kajenski ‘poper’ pride v stik z odprto rano ali očesno sluznico. Zaradi nag-lega učinka na želodec lahko povzroči kolcanje. Pri pretirani oralni uporabi (nad 20 gramov na dan) so možne rane na želodcu in črevesju ter kruljenje, vendar tako visoke količine z razum­nim doziranjem ne moremo doseči.

Viri: John Heinerman, The Health Benefits of Cayenne

  1. Petrovič, Poživite se s kajenskim ‘poprom’ (Viva 2003)

www.dr-gumpert.de, www.artrose-therapie-verzeichnis.de, www.healingdaily.com,

www.cayennepepperdiet.com

*Dr. Richard Schulze vodi šolo in kliniko naravnega zdravljenja v Kaliforniji, ZDA. Učil se je tudi kot pomočnik slovitega narav­nega zdravilca, dr. Bernarda Jensena. Doktoriral je na področju zdravilnih zelišč in naravne medicine. Je tudi specialist zeliščne farmacije, iridologije, osmih različnih tehnik telesne terapije in je mojster posebne zvrsti japonskih borilnih veščin (Martial Arts).

www.ljubezenmodrost.info

Podobni prispevki

This Post Has 2 Comments

  1. hElena jarc

    Uporabljam ga dva dni in ze cutim blagodejne ucinke.

    1. tadeja vitez

      Kako ga jemljete in kakšni so pozitivni učinko?

Dodaj odgovor