2 – KALANČA – ZDRAVILNA RASTLINA

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

GOJENJE KALANČE (Bryophyllum daigremontianum)

Je tropska rastlina. Zraste do 1.85 m visoko in ima mesnate liste, ki so lahko tudi do 28 cm dolgi in 14 cm široki. Zgoraj so zeleni, spodaj pa lisasto vijolični. Razmnožuje se z brstiči, ki zrastejo na robovih listov, kjer poženejo zračne koreninice, nato padejo na plodno zemljo in začno rasti v samostojno rastlino. Se zelo hitro razmnožuje. Rastlina lahko tvori tudi zunanje korenine na glavnem steblu približno 10-15 cm nad zemljo. Zgornji listi so lahko tako veliki, da se glavno steblo ukloni in zunanje korenine pridejo v stik z zemljo ter poženejo iz izvornega stebla novo navpično steblo.

Bryophyllum daigremontianum ima kot dežnik končni vrh majhnih znončasto oblikovanih sivo rožnatih (včasih oranžnih) cvetov. Cvetenje ni vsakoletni dogodek, ampak se zgodi občasno (če sploh) na posameznih poganjkih. Posebno v klimatskih razmerah z različnimi sezonskimi temperaturami je mogoče opaziti cvetenje v začetku tople sezone. Sobne rastline ali rastline, ki jih pred mrazom umaknemo v zaprte prostore, začnejo cveteti zgodaj pozimi.

Rastlina se prilagodi Soncu in senci, uspevajo zunaj in v prostoru. Hoče svetlobo. Kljub temu ne prenaša zmrzali in pozimi jo je treba pred mrazom zaščititi. Rajše ima toplejše okolje, vendar se prilagodi tudi na hladnejše. Rada ima družbo in pozornost. Visoko je treba zaščititi pred vetrom. Dobro prenaša sušo, vendar upočasni rast. V dobah rasti z višjo temperaturo in povečano količino vode je potrebna pravilno prehranjevanje z minerali.

Zemlja: Bolje uspeva v lahkih tleh, ne ilovnatih. Mešanica peska in šote.

Zalivanje: redno 1 krat tedensko (1 dl vode), a paziti da se ne nabira voda in ne povzroči gnitja korenin.

Nadloge in bolezni: niso znane. So obstojne rastline.
Razmnoževanje: poganjki, ki zabrstijo na robovih listov rastejo zelo hitro. V zemlji z dovolj šote je rast poganjkov na robovih listov prav posebno bujna.
Rezanje listov: trgamo jih od spodaj, torej najprej najstarejše.

Elemental je podoben elementalu klopotače. Zelo muhast in izredno močan. Ko odtrgaš list začne rasti nov, kot petršilj. Užitni so listi in cvetovi, stebla ne.

Pripravek: polovico večjega lista ali cel manjši list tanko narežeš kot por v solato; najboljše gre k zeleni solati in ne h kislemu zelju. List lahko zmiksamo v sadnem smutiju. Lahko ga žvečimo in pojemo. Kalanče ni dobro kombinirati z mlekom ali z mlečnimi izdelki. Najboljša kombinacija je s solato in s sadjem.

Pri zaužitju prevelike količine je mogoče občutiti rahlo slabost. Takrat zmanjšamo odmerek, s čimer se zmanjša tudi učinek. Pred zaužitjem lahko list poparimo, a najboljše je surovo. Če liste sočimo, zadostuje sok enega lista za mešanico z litrom izvirske vode. Zelo močna koncentracija je priporočljiva le za rakave bolnike z metastazami, sicer napitek dodatno razredčimo.

Zdravi demenco, zdravi in krepi prostato, pozdravi vsa notranja vnetja.

Preden list odrežemo in pojemo, se z rastlino v hvaležnosti miselno in čustveno povežemo. (se nadaljuje)

 

Podobni prispevki

Dodaj odgovor