ETER, ELEMENTARNA BITJA (17)

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Vitamini V delu o elementarnih bitjih ne smemo pozabiti obravnave bistva vitaminov, saj so te danes tako pogosto omenjane snovi v tesni zvezi z elementarnimi bitji. Prisotnost vitaminov v hrani je zaželena, medtem ko povzroči njihovo pomanjkanje v hrani živali in človeka bolezenske pojave.

Ni težko spoznati (če v presojanje celote povezanih vprašanj pritegnemo bistvo in pomen zelo uporabnih elementarnih bitij), da štiri glavne skupine vitaminov ustrezajo štirim skupinam zelo uporabnih elementarnih bitij:

vitamin A – toplotni eter; salamander; pri pomanjkanju: motnje vida, sušenje kože in sluznic;

vitamin B – svetlobni eter; silfe; pri pomanjkanju: motnje presnavljanja ogljikovih hidratov;

vitamin C – kemijski eter; undine; pri pomanjkanju: pešanje telesne konstitucije;

vitamin D – življenjski eter; gnomi; pri pomanjkanju: motnja v presnovi apnenčastih snovi, kalcija.

Za vitamin A velja, da je prisoten v rastlinskih in živalskih maščobah, v mleku in maščobi masla, kaže se neobčutljiv na segrevanje, celo pri višjih temperaturah, je pa občutljiv na oksidacijske vplive svetlobe in kisika. Duhovi ognja so v maščobi posebno močno začarani. Ker je njihovo bistvo toplotno, jih prežene nadaljnje dovajane istovrstnih tovarišev.

Vitamin B obstaja predvsem v zunanji ovojnici žitnih zrn (na primer tudi v srebrni kožici riževih zrn in v kvasovkah), kaže se neobčutljiv za daljše kuhanje pri kislih reakcijah, zato pa je občutljiv na segrevanje pri visokem pritisku in na bazične (alkalne) reakcije, tudi na sušenje, razsol in dimljenje. Opaziti je mogoče, da se silfe v posebni množini začarajo v semena, ki služijo kot podoba makrokozmosa, ki so posredniki posebne vrste gradbenega načrta. Zaradi kisle reakcije želodca (neobčutljivosti na kislino) se silfe iz semenskih zrn ali njihovih pripravkov ne odčarajo že v želodcu, ampak z alkalnimi reakcijami šele v tankem črevesu. Pri tem ostane opazno, da so se silfe začarale predvsem v zunanje ovojnice semen. Zato naj bi bile dodajane k hrani ali krmi.

Vitamin D obstaja v raznovrstni listni in predvsem koreninasti zelenjavi ter v zrelem sadju vseh vrst, v manjši količini tudi v krompirju pred kaljenjem. Kaže se zelo občutljiv za vpliv kisika in daljše segrevanje, počasi izgine pri sušenju in pri daljšem shranjevanju. Undine delujejo predvsem pri presnavljanju snovi (asimilaciji) v listih rastline in nadaljnjem kroženju snovi in shranjevanju presnovljenega v področju korenov pri repastih zadebelitvah, ki služijo kot organ za shranjevanje za porabo rezervne snovi spomladi pri dvoletnih rastlinah. Sušenje primora vodno delujoče undine, da se odčarajo v skladu s količino pri sušenju odvzetega življenjskega vodnega elementa.

Vitamin D je prisoten v svežih zelenih listih, ribjem olju in jajčnem rumenjaku, v glavnem se kaže kot neobčutljiv, pomanjkanje vodi k motnjam v presnovi apnenčastih snovi pri živali in človeku, predvsem pri gradnji okostja pri mladih ljudeh in živalih. V jajčnem rumenjaku so tam začarani gnomi, nosilci življenjskoeteričnega, ki vodijo rodovne sile skozi klične celice (jajce) od generacije do generacije. Gnomi so razmeroma stalno naseljeni in vztrajni, ko se morajo začarati.

Za vitamine je treba povsem splošno še reči, da je mogoče v okviru štirih osnovnih tipov vitaminov najti razmeroma veliko podskupin. Toda pri opazovanju štirih vitaminskih skupin kot oblike delovanja je nebistveno, izza katere kemijske strukturne formule (večinoma zelo zapletene) se skrivajo. Ko nekdo preudari, da potrebuje na primer za kontrolni pregled vsebnosti C vitamina v nekem živilu izveden kemik več ur intenzivnega laboratorijskega dela, da bi določil vitamin C v obliki askorbinske kisline, ne more pričakovati, da bo po urah dolgega trdega mučenja v retorti še našel undine, ampak so preostale le še posode, v katere so se začarale.

Sintetično napravljeni vitamini ne morejo imeti enakega biološkega delovanja, kot ga imajo analogne štiri skupine, v katerih zelo uporabna elementarna bitja skozi odčaranja delujejo v prebavnem procesu. Kajti pri sintetični izdelavi (z bolj ali manj zapletenim tehničnim procesom) tako imenovanih vitaminov se v tem procesu začara cela vrsta elementarnih bitij, ki so pod ahrimanskim vplivom, in pri svojem odčaranju v prebavnem procesu niti približno ne morejo enako delovati kot zelo uporabna elementarna bitja, ki so začarana v živem organizmu in se v prebavnem procesu ponovno odčarajo.

Podobni prispevki

Dodaj odgovor